Odottavan äidin huoltoa

Ystäväni ja joogaohjaajakollegani pyysi minua kirjoittamaan raskausjoogasta. Kiitin häntä hyvästä ideasta, sillä tästä aiheesta minulla on jonkin verran sanottavaa. Tyttäreni täyttää tämän kuun lopulla vuoden, eli olen melko tuore äiti itsekin, lisäksi ohjaan Villa Mandala hyvinvointikeskuksessa raskausajan pilates- ja joogaretriittejä. Seuraava retriitti on tulossa 28.-29.4.2017. Voit tutustua retriitin facebook-tapahtumaan: http://www.facebook.com/events/188467071630755/

Raskausaika on mielestäni erinomaista aikaa joogaharrastukselle. Joogassa pysähdytään kuuntelemaan hengitystä ja kehon tuntemuksia. Harjoituksissa otetaan aikaa itselle ja vauvalle, tutustutaan yhä uudelleen suurta muutosta läpikäyvään omaan kehoon sekä haetaan yhteyttä kehon sisällä kasvavaan uuteen elämään. Raskausjoogasta ja muistakin liikuntamuodoista on paljon hyötyä, sillä liikunta ylläpitää lantionpohjan ja syvien vatsalihasten voimaa, auttaa rentoutumaan ja nukkumaan sikeämmin sekä nopeuttaa palautumista synnytyksen jälkeen. Odotusaika on mielestäni hyvä pyhittää rauhallisille harjoituksille. Modifioidut asanat, lempeät hengitysharjoitukset ja meditaatio sopivat odottajalle hyvin.

Suosittelen odottajille lempeitä harjoituksia, sillä raskausaika on keholle ja mielelle iso muutos. Alkuraskaudessa odottajaa yleensä väsyttää, hänellä voi olla pahoinvointia, närästystä, verenpaineen vaihtelua ja voimakasta tunnetilojen heittelyä. Raskauden toisella ja kolmannella kolmanneksella vatsa kasvaa, ruoansulatus vaikeutuu ja liitokset löystyvät (liitoskivut). Lisäksi tuleva äiti saattaa kärsiä selkä-, ja rannekivuista, iskiaksesta tai yläselän jumituksista. Kasvava vatsa puolestaan johtaa suurimmalla osalla odottajista vatsalihasten jakaantumiseen eli suorien vatsalihasten erkaumaan. Nämä muutokset keho-mielessä asettavat joogaharjoittelulle omat rajoitteensa.

Mitä raskausjoogassa sitten tehdään? Odottajan on hyvä pitää jalkalihakset vahvana, verrytellä ylävartalon lihaksia rennoilla kierroilla ja hartioiden pyörityksillä sekä ylläpitää lantionpohjan lihasten ja syvien vatsalihasten kuntoa supistus- ja rentoutusharjoituksilla. Vatsalihasharjoituksia, lankkua, rankkoja kiertoja ja taaksetaivutuksia odottajan kannattaa sen sijaan välttää, sillä ne voivat pahentaa vatsalihaserkaumaa. Yin-joogassa kannattaa välttää ääriasentoja, sillä esimerkiksi lonkankoukistajavenytys saattaa löysyttää liitoksia entisestään. Vatsallaan tehtävien liikkeiden lisäksi kannattaa välttää myös selinmakuuasentoa toisesta raskauskolmannesta eteenpäin, varsinkin jos siitä seuraa huono olo. Syvään hengittäminen ja ryhdin säännöllinen tarkistaminen on sitä tärkeämpää mitä pidemmälle raskaus etenee. Meditaatio puolestaan tuo odottajan arkeen rauhallisuutta.

Villa Mandalan retriitillä keskitymme raskausajan iloihin ja haasteisiin. Tunnit on suunniteltu odottajille sopiviksi, Villa Mandalan ihanat kasvisruoat hellivät kehoa, kauniit majoittumistilat hivelevät silmää ja luonnonrauha herkistää itsensä kuunteluun. Retriitillä on myös omaa aikaa lepäillä tai vaihtoehtoisesti tutustua muihin samassa elämäntilanteessa oleviin osallistujiin. Onnittelut sinulle ja perheellesi, jos olet tällä hetkellä siunatussa tilassa!

Rakkaudentäyteistä elämää meille kaikille ❤


One thought on “Odottavan äidin huoltoa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s