Miksi kaikki on niin kallista?

Muistan erittäin kirkkaasti, kun luin pari vuotta sitten erään blogikirjoituksen kampaajan vuosituloista. Kirjoittaja oli toiminut kauneudenhoitoalalla jo pitkään ja kyllästynyt siihen miten asiakkaat jaksoivat päivitellä kampaamojen kalliita hintoja; leikkuusta ja värjäyksestä kun saattaa nykyään joutua maksamaan jopa 200€! Blogin kirjoittaja kertoi, miten kampaamoalan yrittäjä saattaa saada 50 tuntisista työviikoista vuosituloiksi hädin tuskin 10 000€. Siinä jo sairaanhoitajatkin vaikuttavat rikkailta reilulla kahden tonnin kuukausipalkallaan. Miksi kampaaja sitten tienaa niin vähän, vaikka veloittaa asiakkaalta kelpo hinnan? Se mitä asiakas ei näe on 24% ALV, noin 800€ YEL/kk, noin 20% ennakkoverot sekä lisäksi palkasta maksettava (usein jopa 30%) tuolivuokra. Ei pääse kampaaja työllään rikastumaan! Itse maksan kampaajan veloittamat 200€ nykyään mukisematta. Saanhan rahalleni vastineeksi uuden upean ilmeen sekä lisäksi kahvikupposen ja mukavaa juttuseuraa lähes kahdeksi tunniksi.

Samaa päivittelyä kuulee välillä liikunta- ja hyvinvointialalla työskentelevä. Jooga- tai tanssistudion ryhmätunneista saattaa joutua pulittamaan jopa 15-20€/tunti. Kauheaa, eihän nyt liikkumisen pitäisi maksaa, vaan sen pitäisi olla jokaisen perusoikeus! Onneksi metsään saa sentään mennä liikkumaan ihan ilmaiseksi ja youtubestakin löytyy jooga- ja pilatesvideoita yllin kyllin, jos moinen kiinnostaa. Kuntosalin kuukausikorttikin maksaa halvimmillaan vain 20€/kk. Miksi siis pitäisi maksaa kalliista studiotunneista?

Nokkelimmat hoksaavat mihin tämä kirjoitus on menossa, onhan kirjoittaja itse joogastudion omistaja… Kyllä, kirjoitan rahasta (siitäkin huolimatta, että joogaopettajan ei varmaan pitäisi moisista maallisista asioista välittää.) Olen itse toiminut jooga- ja pilatesohjaajana nyt kymmenisen vuotta. Sen lisäksi olen työskennellyt mm. personal trainerina ja ryhmäliikuntavastaavana kuntokeskuksessa. Olen toiminut sekä työntekijänä että toiminimellä, lisäksi tällä hetkellä olen myös työnantaja omassa studiossani. Olen siis päässyt näkemään liikunta-alan talousasioita monesta suunnasta. Olen nähnyt monien pienten joogasalien sulkevan ovensa, koska toiminta on ollut kannattamatonta, ja lisäksi olen nähnyt ison kuntosaliketjun YT neuvottelut ja taloudelliset kamppailut. Yksi asia on varma: liikunta-alalla on melko haasteellista saada toimeentuloa, oli asema mikä tahansa. Arvonlisäverot ja ennakkoverot, yrittäjän ja työntekijöiden eläkemaksut, tilavuokrat, vakuutukset, treenivälineet, asiakasjärjestelmämaksut sekä lämmitys ja vesi vievät pääosan asiakkailta peritystä maksusta. Lisäksi alaa vaivaa iltapainotteisuus ja kausiluontoisuus. Kukapa ei olisi kuullut kuntosalien tammikuubuumista, ja ne muutamat, jotka ovat koskaan treenanneet heinäkuussa tietävät, että silloin kaikki salit ovat tyhjillään.

Harvaa kuitenkaan motivoi kuntoilemaan se, että joku toinen voi saada siitä elantonsa. Ei kai sitä nyt säälistä tarvitse alkaa käydä studiotunneilla? Ei sentään! Monet yksityiset studiot tarjoavat asiakkailleen erityisosaamista, jota ei saa muualta. Olemme yhtiökumppanini kanssa keränneet omalle salillemme joogaan ja pilatekseen erikoistuneita liikunta- ja hyvinvointialan asiantuntijoita mm. fysioterapeutteja, lääkäreitä ja liikuntatieteilijöitä. Eikö ole ihan 15€ väärti, että jooga- tai pilatesopettajaksi perehtynyt fysioterapeutti ohjaa sinulle kehoa huoltavan tunnin pienryhmässä? Voit suorastaan välttyä kalliilta erikoislääkärikäynneiltä, kun pidät kunnostasi huolta ja sitä kautta ennaltaehkäiset tuki- ja liikuntaelinvaivoja. Kehosi lisäksi huollat toki myös mieltäsi. Oma hengähdyshetki teekupin äärellä rauhallisessa ja kauniissa ympäristössä antaa voimia kaikissa elämäntilanteissa. Olet varmasti ansainnut hemmottelun ja vähän luksusta arkeesi!

 


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s